Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

KEMELUT PPPKMNS-CAWANGAN PORT DICKSON

Sabtu, 4 Ogos 2012 ·
KEMELUT PPPKMNS-Cawangan Port Dickson sampai ke kemuncaknya apabila barisan AJK lama bertindak menyerahkan pengurusan tapak pasar malam Batu 4, Port Dickson kepada Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD). Malah difahamkan jika AJK baru PPPKMNS-Caw. Port Dickson terus melakukan kutipan bayaran sewa tapak pasar malam daripada penjaja dan peniaga, laporan polis akan dibuat.

YDP PPPKMNS-Caw. Port Dickson, En, Mohd Arshad Jelani berkata “Dengan perlantikan AJK baru, secara serta merta kuasa yang ada pada AJK lama terbatal. Begitu juga tindakan dan keputusan mereka untuk menyerahkan pengurusan tapak pasar malam Batu 4 kepada MPPD adalah tidak sah”.

Menurut beliau lagi, penyerahan tersebut hanya diketahui oleh barisan AJK baru persatuan ketika mengadakan kunjung hormat bertemu YDP MPPD En. Abd Wahab Shamsuddin pada 31 Julai lalu. YDP MPPD menjelaskan perkara itu  telahpun dibawa ke dalam mesyuarat jawatankuasa MPPD sebaik menerima surat kuasa daripada AJK lama PPPKMNS-Caw. Port Dickson bertarikh 24 Julai.

Yang menjadi kemusykilan AJK baru ialah kenapa MPPD menerima surat kuasa berkenaan sedangkan ia disampaikan oleh AJK lama yang telah dibubarkan dalam mesyuarat agung tahunan cawangan pada 15 Julai. Perkara ini pun telah disahkan oleh YDP Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Negeri Sembilan (PPPKMNS), Dato’ Zainol Ishak.

Menurut satu sumber yang tidak mahu namanya disebutkan, “Berlaku kekeliruan di pihak MPPD apabila majlis itu beranggapan status pertubuhan PPPKMNS-Caw. Port Dickson telah dibatalkan oleh Jabatan Pendaftaran Pejabat Pertubuhan Negeri Sembilan. Apa sebenarnya yang berlaku ialah PPPKMPD menerima notis tunjuk sebab lantaran kegagalan pengurusan AJK lama mengadakan mesyuarat agung tahunan. PPPKMPD antaranya telah dengan sengaja melanggar fasal 16 (16/1), 16 (16/2) dan 16 (16/3) Perlembagaan Pertubuhan iaitu mengadakan mesyuarat agung tanpa mengedarkan minit mesyuarat, penyata kewangan dan laporan persatuan terlebih dahulu kepada ahli. PPPKMPD juga telah melanggar Fasal 18 (18/5) iaitu tidak menyediakan penyata dari hal wang yang diterima dan dibelanjakan serta kunci kira-kira sebagai bendahari persatuan”. Ia bukan surat pembubaran PPPKMPD. Hanya sebagai amaran. Dan perkara ini telah pun ditangani malah telah dimaklumi oleh Pejabat Pendaftar Pertubuhan Negeri Sembilan.  

AJK baru PPPKMPD mendakwa berlaku ketirisan integriti dalam pentadbiran AJK lama yang memaksa ahli-ahli membuat perubahan drastik dalam kepimpinan PPPKMPD pada mesyuarat agung yang terkini yang diadakan pada 15 Julai lalu. 

Apa yang dikesalkan, MPPD tanpa melakukan perbincangan lanjut telah mengeluarkan arahan secara tergesa-gesa iaitu akan mengambil tindakan terhadap AJK PPPKMPD yang baru jika mereka terus berdegil membuat pungutan sewa tapak pasar malam Batu 4. Menurut laporan Sinar Harian bertarikh 4 Ogos, YDP MPPD memaklumkan “ Mulai esok penguatkuasa MPPD yang akan menjalankan kutipan ke atas peniaga”.

Wakil AJK daripada PPPKMPD telah datang bertemu YDP PPPKM Negeri Sembilan bagi membincangkan masalah yang menimpa PPPKMPD. Dato’ Zainol Ishak berjanji perkara ini akan diperhalusi di peringkat Negeri sebelum apa-apa keputusan dibuat. Malah pada petang berlangsungnya pasar malam Batu 4 itu, beliau telah bergegas turun ke tapak pasar malam berkenaan untuk mendapatkan gambaran lanjut.   

0 ulasan:

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line