Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

PERNIAGAAN BUNDLE BOLEH MENGUNTUNGKAN

Selasa, 22 Mei 2012 · 0 ulasan


Bisnes bundle dilihat tidak begitu eksklusif di mata pengusaha atau peniaga-peniaga besar. Namun perniagaan ini sangat relevan dengan pelanggan daripada orang kebanyakan dan mempunyai pelanggan setianya. Ia boleh mendatangkan keuntungan jika kita tahu cara menjualnya.

Bisnes bundle adalah perniagaan yang menjual barangan terpakai atau reject. Maksud bisnes bundle ini adalah barangan atau produk yang diambil oleh pemborong secara pukal dan mereka menjualnya terus atau kepada peniaga lain. Barangan atau produk yang diambil boleh jadi bukanlah barang baru yang biasanya boleh dijual dengan harga yang mahal. Biasanya barangan sebegini tidak dijual pada harga standard atau dengan harga yang mahal. Biasanya jualan bundle ini terletak pada tawar menawar antara pembeli.

Apa yang dapat dilihat adalah pelanggan barangan bundle ini adalah dari golongan muda atau bujang. Mereka arif menilai sesuatu barang yang dipamerkan. Perlu anda ingat biasanya produk bundle ini adalah dari barangan yang berjenama. Mungkin ini yang menyebabkan ia mempunyai pelanggan setia.

Yang menariknya bisnes bundle ini tidak memerlukan sewa kedai yang besar dan mahal, cukup dengan mempunyai sebuah van sebagai pengangkutan untuk tujuan belian dan jualan. Bisnes bundle ini boleh dimulakan dengan menjual di tepi jalan atau di pasar-pasar malam atau mana-mana program karnival dan pameran perniagaan.

Anda mungkin ada masalah untuk memulakan perniagaan ini untuk mendapatkan barangan tersebut. Ataupun mungkin yang menjadi masalah adalah produk apakah yang boleh dijual untuk tujuan tersebut.

Adalah disarankan beberapa barangan atau produk yang boleh dijual melalui konsep bisnes bundle ini :


  • (*) Menjual barangan berasaskan pakaian seperti baju, seluar, kasut, topi, tali pinggang.
  • (*) Menjual barangan berasaskan barangan elektrik seperti kipas, televisyen, radio.
  • (*) Menjual barangan berasaskan patung seperti soft toy.
  • (*) Menjual barangan berasaskan teknologi komunikasi seperti komputer, telefon.

Di bawah ini cerita pengalaman orang jual bundle:
Salam santai.
Saya tertarik kepada persoalan perniagaan pakaian bundle yang boleh korang baca di sini. Saya pernah terlibat dengan perniagaan pakaian terpakai ini pada tahun 2000. ummm.. dah 12 tahun rupa-rupanya.
Saya join dengan seorang so-called friend. Saya suntik modal RM2,500. Modal ni saya dapat dengan jual motosikal Modenas Kriss saya yang berusia 10 bulan. Ingat lagi masa tu.. sedih gak tapi terpaksa tolak di kedai Tai Seng Kooi, Masai. Tan Seng Kooi ni racer zaman dulu-dulu. sebab minat dengan dia, saya jual motor kat kedai tu.. kekeke..

Berbalik pasal cerita perniagaan pakaian bundle terpakai ni. Dengan duit RM2,500 tu saya pun joinlah.. Bro bundle tu memang dah lama meniaga bundle.. tapi biz slow dan takleh pusing modal. Lori loton dah ada dah. semua complete. Dengan duit tu, lebih kurang jer kami pergi jumpa tokei bundle seri alam. dekat-dekat pasir gudang gak…

Belilah apa yang patut. semua yang kami beli ialah pakaian yang tak laku. gred rendah lah senang citer. t-shirt dalam 50sen sehelai. ada gak free. slack, jeans, track bottom, RM1.50 dah dapat. boronglah dalam 1kg banyak gaklah dapat. T-shirt 200 helai, baru RM100. penuh sesak lori tu…

Maka berniagalah… berniaga di sekitar pasir gudang / masai / seri alam. pukul 5 start berniaga. Lokasi, rumah kongsi indon. mula2 penat gak.. tapi lama-lama biasa jer. sehari dapat dalam RM150. paling top dapat dalam RM500. paling busuk, dapat dalam RM50. tolak minyak lori. dapat RM20 seorang… kira-kira untung kasar, dapatlah dalam RM1.5k sebulan..

Baki duit RM2,500 hari tu, partner saya cadang beli bundle baru. masa tu bulan puasa. OK. belilah bundle t-shirt + bundle jeans. dalam 1 karung bundle ni (karung ni seal. jadi kita tak tahulah bundle ni dah pernah dibuka ke belum), ada macam-macam gred baju. ada yang tahap buat lap kereta jer.. bundle t-shirt takde rezeki. banyak oversize dan 2-3 helai jer branded. lain2 gaya hiphop j-pop jepun jer banyak.

Bukak bundle jeans. bukak bundle ni best giler.. cam hadiah misteri gitu… sekali bukak, tengok ada dalam 40-50 helai Levi’s yang reject. semua logo ada lagi cuma ada cop irregular kat dalam. cuba cari kalau ada problem tapi tak da. semua ok. jadi suspect, overstock clear.. cuma.. mmm.. nak gelak pun ada. size nya semua sama. 27. saperlah yang pakai size ni.. sebab nak raya, boleh jual jugak lah dalam RM60-80 sehelai. harga satu bundle tu pada masa tu RM450.

Atas sebab-sebab tertentu, saya give up… balik kampung…

Seronok teringat masa tu. rasa cam nak mula niaga balik.. tapi keadaan tak mengizinkan…
Kalau kat sini (terengganu), bisnes bundle ni dah tahap tepu. penjual buat untung dengan jual yang ada harga saja. t-shirt metalicca / nirvana sampai RM150. dapat 2-3 helai, dah pulang modal. lagi 120 helai yang lain tak terjual. makin lama, makin banyak. stok saya dulu hampir penuh untuk bilik 10×10kaki tu stok tak terjual untuk 3 bulan jer..

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN






Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com




Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.





Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).





Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).





Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082





Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079




AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.





Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281





Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.





Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74





Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line