Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

MESYUARAT KHAS AJK NEGERI

Jumaat, 2 November 2012 · 0 ulasan
MESYUARAT KHAS AJK PPPKMNS telah berlangsung di Star-Fresh Agro Park pada 31/10/2012. Antara agenda yang dibincangkan ialah :-

 1. Perlantikan  Ahli Majlis Penjaja Peringkat Negeri
 2. Program bersama SSM (KPDNKK)
 3. Program Penjaja 1 Malaysia
 4. Skim Perlindungan Insurans
 5. Maklumat Terkini Keahlian Daerah
 6. Mesyuarat Agung Cawangan dan Negeri
Semua YDP-YDP Cawangan menghadirkan diri pada mesyuarat khas ini. Terdapat sedikit kekeliruan berhubung perlantikan Ahli Majlis Penjaja Peringkat Negeri. Oleh kerana PPPKMNS mempunyai 9 cawangan, ia telah melebihi daripada  kuota yang diperlukan untuk Ahli Majlis Penjaja kerana hanya 7 kerusi yang disediakan. Ada kalangan YDP cawangan yang berasa tidak puas hati. Bagaimanapun pengerusi mesyuarat merangkap YDP PPPKMNS Negeri, Ybhg. Dato' Hj. Zainol Ishak menjelaskan meskipun kuota telah cukup, PPPKMNS masih boleh mencalonkan 2 nama (YDP) yang tertinggal. Bagaimanapun keputusan muktamad sama ada YDP yang dicalonkan terpilih atau tidak, ia terpulang kepada Majlis Penjaja peringkat Negeri yang dipengerusikan oleh YB Dato' Hj. Yunus Rahmat.

Mesyuarat juga membincangkan pelan pelaksanaan program bersama SSM. Hasil perbincangan ramai, mesyuarat telah memutuskan tarikh-tarikh berikut dipilih sebagai tarikh program tersebut :

 • 03 November - Jempol
 • 11 November - Port Dickson
 • 20 November - Tampin
 • 27 November - Rembau
 • 03 December - Peringkat Negeri 
 • 10 December - Nilai
 • 17 December - Klawang
Aturcara program bersama SSM ini antara lain ialah pendaftaran peniaga-peniaga dengan PPPKMNS, kemudahan pembaharuan lesen perniagaan di lokasi majlis kerana SSM akan membuka kaunter khas di setiap lokasi program, sesi penerangan berkenaan tawaran pembaharuan lesen RM50 untuk tempoh 5 tahun,   dan beberapa sesi ramah mesra antara penjaja dengan SSM.

Para peniaga dan penjaja dijemput beramai-ramai datang memeriahkan program di lokasi-lokasi yang dicadangkan. 

Pada mesyuarat itu juga diputuskan PPPKMNS akan menghantar lebih kurang 12 buah bas ke PICC di Putrajaya untuk menyertai Program Penjaja 1 Malaysia. Program peringkat Kebangsaan itu dijangka dihadiri puluhan ribu warga penjaja sebagaimana Majlis Ramah Mesra Penjaja dan Peniaga bersama Perdana Menteri yang diadakan pada 27 Mei lalu, yang berjaya menghimpun lebih kurang 50 ribu warga penjaja dan peniaga kecil Malaysia. Mesyuarat memutuskan agihan bas peserta ke PICC adalah seperti berikut :

 • Tampin - 2 buah bas
 • Jelebu - 1 buah bas
 • Kuala Pilah - 1 buah bas
 • Serting dan Lui - 2 buah bas
 • Port Dickson - 1 buah bas
 • Rembau - 1 buah bas
 • Seremban - 3 buah bas
 • Nilai - 1 buah bas

Adalah dijangkakan pada program itu nanti akan diumumkan beberapa inisiatif kepada warga penjaja antaranya berkenaan skim perlindungan insurans khas untuk warga penjaja dan peniaga. Meskipun telah mendapat gambaran awal berkenaan skim perlindungan insurans untuk warga penjaja dan peniaga serta jumlah perlindungan yang ditawarkan, Ybhg Dato' Hj. Zainol Ishak tidak mahu mengulas lanjut sehingga ia diumumkan oleh Menteri berkenaan.

Setiausaha PPPKMNS En. Ramli Malek pada mesyuarat tersebut sekali lagi mengingatkan kepada cawangan-cawangan agar segera mengemas kini senarai keahlian masing-masing sebelum melangsungkan mesyuarat agung cawangan. Tindakan itu juga perlu agar para peniaga tidak terlepas peluang menikmati skim perlindungan insurans yang ditawarkan KPDNKK. Mesyuarat agung cawangan pada kali ini adalah mesyuarat agung biasa yang tidak ada pemilihan. Laporan minit mesyuarat dan laporan kewangan perlu dihantar segera kepada setiausaha Negeri sebaik mesyuarat agung selesai diadakan.

Dalam lain-lain hal, ada YDP Cawangan yang melenting kerana PPPKMNS pusat tidak memaklumkan tentang mesyuarat khas secara bersurat. Setiausaha memohon maaf dan akan menambah baik cara atau sistem informasi persatuan dilaksanakan di masa akan datang. Bagaimanapun adalah diingatkan, jawatan YDP sebenarnya menuntut komitment yang tinggi dan memerlukan YDP mengorbankan masa dan tenaga. Mengharapkan pusat semata-mata adalah sesuatu yang merugikan YDP sendiri kerana kekuatan pusat sekarang cuma bergantung kepada seorang kerani!

YDP Negeri. Dato' Hj. Zainol Ishak menyelar sikap dan tindakan segelintir YDP cawangan yang hanya pandai mencari salah tetapi tidak menilai komitmen mereka sendiri dalam berpersatuan. Adalah sesuatu yang tidak wajar tambahan perjuangan sesebuah NGO yang amat bergantung kepada semangat kerjasama, pengorbanan masa dan tenaga semua pihak terutama pihak atasan termasuk YDP cawangan membuat kritikan yang akhirnya mencerminkan kelemahan diri mereka sendiri. Sepatutnya mereka bersama-sama bergabung idea dan tenaga untuk menambah baik persatuan bahkan mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh persatuan induk. 

Dato' Hj. Zainol Ishak memaklumkan cawangan-cawangan perlu menyokong Negeri untuk Negeri menjadi lebih kuat dan tidak hanya mencari kesilapan dan menyalahkan YDP Negeri. Penolong setiausaha Negeri En. Tajol Ariffin memaklumkan sebenarnya segala informasi terkini berkenaan PPPKMNS boleh dicapai melalui laman blog persatuan yang sentiasa dikemas kini dari semasa ke semasa. Dalam era modenisasi dan lambakan teknologi, seharusnya sebagai peniaga, perkembangan IT ini harus diikuti agar peniaga tidak ketinggalan sementelah dunia perniagaan yang semakin global sifatnya. 
PEMBERITAHUAN

  KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

  AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line