Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

KOPERASI PERLU WUJUD SISTEM PENGURUSAN TELUS

Sabtu, 6 Oktober 2012 · 0 ulasan
                                                                                                         
Kata orang, usia boleh mematangkan kita. Betul juga pepatah ini. Ini dapat dilihat pada gelombang penerimaan masyarakat terhadap koperasi sejak ia bertapak di negara ini pada tahun 1922.
Kalau dulu, koperasi hanya sebagai tempat membantu golongan tertindas dengan skim padi kunca dan ceti, tetapi hari ini hala tuju gerakan koperasi lebih cenderung kepada bidang perniagaan yang lebih kompetitif.
Saya masih ingat lagi ketika mula-mula bertugas di Jabatan Pembangunan Koperasi (kini Suruhanjaya Koperasi Malaysia) pada tahun 1978.
Pada waktu itu, hanya terdapat 1,240 buah koperasi dengan sejuta anggota berdaftar. Angka tersebut jauh berubah apabila hari ini sebanyak 9,000 koperasi telah didaftarkan dengan keanggotaan melebihi tujuh juta orang.
Alangkah beruntungnya kalau semua koperasi yang ada sekarang mampu berjaya dalam aktiviti mereka dan memberi kemudahan yang baik kepada anggota-anggotanya.
Tetapi hakikatnya, terdapat 90 peratus koperasi yang aktif dan lebih 50 peratus daripadanya menjalankan perniagaan secara mikro iaitu jualannya kurang daripada RM200,000 setahun.
Persoalannya, kenapa perkara ini berlaku? Mungkin juga dengan bilangan koperasi yang banyak tanpa pengurusan yang baik belum mampu melahirkan koperasi yang berkualiti.
 Semasa saya tinggal di Yamaguchi, Jepun sikit masa dulu, saya berpeluang melihat sendiri secara dekat gerakan koperasi di sana.
Mereka mampu menjana pendapatan tiggi dan memberi perkhidmatan terbaik kepada anggota-anggotanya. Rahsia kejayaan mereka kerana masyarakat Jepun mempunyai ciri-ciri disiplin kerja yang berkait rapat dengan tujuh prinsip asas koperasi.
Sebenarnya, kalau hendak berjaya, pengurusan koperasi perlu melihat kembali kepada prinsip asas tersebut untuk dijadikan panduan.
Tadbir urus yang baik dapat dihasilkan dengan mewujudkan satu sistem pengurusan yang telus, bertanggungjawab, adil, demokratik, penglibatan semua pihak dan responsif kepada kehendak anggota.
Dalam koperasi, ia merupakan tanggungjawab kepada semua pihak melalui amalan yang telus, bertanggungjawab dan berintegriti.
Sikap anggota yang berpeluk tubuh dan enggan melibatkan diri dalam aktiviti koperasi atau mesyuarat agung boleh menyukarkan pembentukan tadbir urus koperasi yang baik.
Anggota Lembaga Koperasi (ALK) juga perlu bertanggungjawab untuk mengelola sesuatu koperasi apabila mereka dilantik dalam mesyuarat agung tahunan koperasi.
Peranan kakitangan dan pekerja koperasi juga tidak kurang pentingnya. Mereka juga boleh menentukan kejayaan sesebuah koperasi jika mampu melaksanakan tugas dengan cekap dan berkesan.
Akhir sekali, bagi memastikan pengurusan koperasi yang telus dan cekap, peranan Audit Dalaman perlu diperkukuhkan. Mereka perlu melakukan semakan pengurusan secara berkala supaya sebarang kesilapan dapat dibetulkan segera.
Sekiranya, semua pihak memberi komitmen yang mantap dalam pengurusan koperasi di negara ini, saya yakin, kita boleh mengubah landskap gerakan koperasi supaya benar-benar mampu menjadi penggerak kepada ekonomi negara.

Coretan Minda - Datuk Md. Yusof Samsudin, Pengerusi Eksekutif SKM.

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line