Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

Perluas promosi TEKUN kepada Orang Asli

Isnin, 14 Oktober 2013 · 0 ulasan
Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) disaran mengadakan lebih banyak penerangan terutama di perkampungan Orang Asli bagi membolehkan lebih ramai anggota masyarakat itu mendapat pinjaman untuk menjalankan perniagaan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, program penerangan mengenai pinjaman TEKUN perlu diperluas kepada masyarakat Orang Asli kerana kebanyakan mereka tidak mengetahui mengenai kewujudan pinjaman perniagaan itu.

"Situasi itu menyebabkan bilangan Orang Asli yang meminjam dengan TEKUN terlalu kecil iaitu 195 orang daripada 273,000 peminjam seluruh negara membabitkan dana sebanyak RM2.8 bilion.

"Justeru, saya berharap TEKUN akan turun padang seberapa kerap yang mungkin bagi membuat penerangan agar masyarakat Orang Asli amnya lebih faham dan membuat pinjaman bagi mewujudkan budaya keusahawanan di kalangan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Pembangunan Usahawan dan Keusahawanan Parlimen Bera dan Pelancaran Program Pembangunan Ekonomi Masyarakat Orang Asli di Majlis Daerah Bera, Padang Luas di sini hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif TEKUN, Datuk Abdul Rahim Hassan dan Ahli Dewan Negara, Datuk Muhammad Olian Abdullah.

Menurut Ismail Sabri, TEKUN juga akan menempatkan para pegawainya di perkampungan Orang Asli yang mempunyai bilangan penduduk ramai bagi memudahkan peminjam membuat urusan pinjaman atau pembayaran.

"Mulai tahun ini peminjam TEKUN di kalangan Orang Asli tidak akan dikenakan caj perkhidmatan sebanyak empat peratus sebagai usaha menggalakkan mereka memohon pinjaman bagi menjalankan perniagaan.

"Malah, syarat pinjaman sedia ada juga dilonggarkan dalam usaha memberi kemudahan kepada mereka," jelasnya.

Kredit kepada Utusan Malaysia

Mara ambil tujuh langkah jayakan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera

· 0 ulasan

Majlis Amanah Rakyat (Mara) mengambil tujuh langkah segera bagi menjayakan agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

Pengerusinya, Tan Sri Annuar Musa berkata, tujuh bidang yang akan diberikan keutamaan segera oleh Mara adalah meningkatkan mutu Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), memperkasakan peranan Universiti Kuala Lumpur (UniKL), meningkatkan penajaan pelajar cemerlang ke luar negara dan melaksanakan Dana Pendidikan Mara RM1 bilion.

Katanya, keutamaan juga adalah menggalakkan kontraktor bumiputera bekerjasama dengan Mara melalui Skim Pembiayaan Kontrak Ekspres (Spike), memberi nafas baru kepada Amanah Saham Mara dan mewujudkan program keusahawanan yang lebih intensif.

"Langkah-langkah strategik ini merupakan reaksi daripada Mara terhadap apa yang digariskan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dalam agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera.

"Langkah proaktif perlu diambil bagi menjayakan agenda tersebut dan Mara mendapati kesemua bidang yang dinyatakan tadi merupakan bidang dan sektor yang dilihat mendatar dan memerlukan lonjakan baharu," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Menurut Annuar, tujuh penekanan utama tersebut mesti dilaksanakan bermula Januari tahun depan dan beliau memberi tempoh tiga bulan kepada pegawai-pegawai Mara di semua peringkat untuk membuat persiapan bagi menjayakannya.

"Pelaksanaan segera tujuh bidang ini akan dimulakan pada Januari tahun depan dan harus diuruskan dengan cara yang baharu dengan semua pejabat Mara di setiap negeri termasuk di ibu pejabat mempunyai sistem 'walk-in' yang membolehkan semua pihak dapat berurusan dengan pegawai Mara.

"Saya mahu membuang stigma yang mengaitkan bahawa Mara merupakan sebuah agensi yang sukar berunding dan eksklusif. Jadi menerusi konsep terbuka ini diharapkan semua orang dapat menikmati manfaat dari setiap inisiatif yang diwujudkan sekali gus objektif penubuhan Mara dapat dicapai," katanya.

Dalam pada itu, jelasnya, penumpuan tujuh bidang tersebut adalah permulaan kepada pelan pembangunan Mara untuk tempoh jangka panjang bermula 2015 hingga 2025.

"Ketika ini program-program yang dijalankan Mara adalah berasaskan pelan jangka masa pendek yang akan berakhir pada 2015. Jadi, penting untuk Mara memerlukan sebuah pelan tindakan yang lebih besar dan berjangka panjang, sehubungan itu satu blue print yang baharu perlu digubal," katanya.


Kredit kepada Utusan Malaysia

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line