Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

PM RASMI HARI PENJAJA DAN PENIAGA KECIL PERINGKAT KEBANGSAAN DI DATARAN SENAWANG

Isnin, 20 Januari 2014 · 0 ulasan
Dataran Senawang, 18 Jan. – Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak meluluskan pertambahan pinjaman kepada penjaja dan peniaga kecil negara ini dengan syarat para peniaga melunaskan pinjaman mereka dalam jangka masa di tetapkan dengan penuh disiplin. Dasar kerajaan yang baik selama ini banyak membantu penjaja dan peniaga kecil (micro enterprise) dengan jumlah pekerja sekitar lima orang  sehingga mereka menjadi peniaga yang benar-benar berjaya.

Namun begitu, Perdana Menteri di dalam ucapan menegur para peniaga yang bersikap ali baba dan menyerahkan tapak perniagaannya kepada warga asing untuk diuruskan seperti yang berlaku ketika ini. Beliau menyempurnakan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan 2014 di Dataran Senawang, hari ini. Tegas beliau di dalam ucapan, kerajaan memandang serius situasi yang berlaku dan berharap peniaga yang telah diberi peluang dan ruang berniaga agar mengusahakan sendiri perniagaan mereka sehingga benar-benar berjaya.

Perdana Menteri turut mempertimbangkan pembiayaan kepada peniaga Bazaar Ramadhan yang dilihat berpotensi untuk mempertingkatkan ekonomi mereka, walaupun perniagaan itu hanya sebulan sahaja.

Sementara, Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, menyambut ketibaan Perdana Menteri turut menyeru penjaja dan peniaga agar berdaya saing agar dapat menambah pendapatan keluarga dari perniagaan.

Beliau di dalam ucapan menyeru Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Majlis Perbandaran melonggarkan syarat perlesenan dan membatalkan yuran lesen kepada penjaja dan peniaga yang berniaga di hadapan rumah selama tiga tahun.

“Beri peluang kepada mereka menambah pendapatan keluarga mereka. Biar mereka membantu suami dan menambah pendapatan keluarga untuk pendapatan RM20 ke RM30 sehari.” katanya.

Hadir sama, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Hasan Malek, Presiden, Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia, isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Rosmah Mansor dan YM Raja Datin Seri Hajah Salbiah Tengku Nujumuddin.

LAPORAN HARI PENJAJA DAN PENIAGA KECIL PERINGKAT KEBANGSAAN (1)

· 0 ulasan
LAPORAN yang diterima daripada urusetia program berkenaan agihan khemah, kami paparkan untuk perhatian dan tindakan ahli-ahli PPPKMNS seluruhnya. Bentangan belanjawan program akan kami paparkan kemudian setelah selesai pengiraan akaun.

AGIHAN KHEMAH MENGIKUT NEGERI

NEGERI
KHEMAH
NEGERI SEMBILAN
38*
WILAYAH PERSEKUTUAN
18
SELANGOR
15
TERENGGANU
5
PERAK
2
JOHOR
3
MELAKA
3
PAHANG
2
SABAH
2
SERAWAK
0
PULAU PINANG
4
KEDAH
2
JUMLAH 'A'  
94

AGIHAN KHEMAH KEPADA PARLIMEN KUALA PILAH

PARLIMEN 
KHEMAH
PARLIMEN KUALA PILAH
10
JUMLAH 'B'  
10

AGIHAN KHEMAH KEPADA AGENSI KPDNKK


KPDNKK
KHEMAH
PNS
10
KEDAI 1 MALAYSIA
10
SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA
10
PPDNKK SEREMBAN (CIK PANG)
4
JUMLAH 'C'  
34

JUMLAH KESELURUHAN KHEMAH (A+B+C) IALAH 138 SAHAJA BERBANDING SASARAN AWAL YANG DIPUTUSKAN DALAM MESYUARAT IAITU SEBANYAK 150 KHEMAH. ALASAN KPDNKK IALAH LUAS KAWASAN YANG TERHAD. JIKA IKUTKAN KELUASAN SEBENAR, JUMLAH KHEMAH YANG BOLEH DIPASANG CUMA 126 KHEMAH SAHAJA.

* NOTA : BAGI KUOTA NEGERI SEMBILAN, 9 PENYEWA TELAH MEMINTA DIPULANGKAN SEMULA DEPOSIT (RM2700.00). 
Disediakan oleh Timb. Setiausaha/Urusetia khemah

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line