Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

MAJLIS PERASMIAN SAMBUTAN HARI KOPERASI NEGARA 2012

Khamis, 12 Julai 2012 · 0 ulasan
Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan menganjurkan Sambutan Hari Koperasi Negara 2012 yang akan diadakan pada 13 hingga 15 Julai 2012 bertempat di Stadium Nasional Bukit Jalil.
Anggota koperasi dijemput bersama-sama menghadiri majlis perasmian yang akan dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri pada masa dan ketetapan berikut:

Tarikh : 14 Julai 2012 (Sabtu)

Masa : 8.30 malam

Tempat : Stadium Nasional Bukit Jalil

Datanglah beramai-ramai. Jom, moh kito poei.

27 KOPERASI DAPAT TMP (TABUNG MODAL PUSINGAN)

· 0 ulasan
Sebanyak 27 koperasi di negeri ini diberi pinjaman Tabung Modal Pusingan (TMP) Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) bernilai RM5.18 juta sehingga akhir tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Ishak Muhamad berkata, pinjaman itu digunakan untuk modal pusingan kerja kontrak, membeli tanah dan bangunan serta memberi pinjaman semula kepada anggota koperasi.

Menurutnya, sehingga pertengahan Jun lalu, pinjaman TMP bernilai RM4 juta diberikan kepada tiga koperasi iaitu Koperasi Peserta Felda Gugusan Tembeling Tengah Bhd., Jerantut; Koperasi Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pahang dan Koperasi Kakitangan Majlis Perbandaran Kuantan Berhad.

''Kecemerlangan gerakan koperasi seperti ini patut menjadi model kepada koperasi yang lain daripada sudut urus tadbir yang baik, keupayaan dan kecekapan lembaga pengarah koperasi dalam merebut peluang ekonomi.

''Amalan pentadbiran cekap itu untuk memastikan koperasi dapat diuruskan dengan baik dan efektif bagi menjamin akauntabiliti korporat di sektor koperasi,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas program Hari Koperasi Negara peringkat negeri yang dirasmikan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob di Balora Mastika, di sini baru-baru ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said; Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Muttalib; Timbalan Presiden Angkasa, Datuk Abdul Fattah Abdullah dan Ketua Sektor Pembangunan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKMM) Jaafar Muhayat.

Menurut Ishak, Gerakan koperasi mula diperkenalkan di negara ini pada 1922 dan kini berkembang dengan pesat dalam membantu mengukuhkan ekonomi rakyat.

Kredit kepada Utusan Malaysia

HARI KOPERASI NEGARA

· 0 ulasan
SUMBANGAN gerakan koperasi terhadap ekonomi dunia sering kali dipinggirkan. Meskipun peranan dan prestasi sektor koperasi kurang menonjol, namun sumbangannya amat besar di mana gerakan koperasi sedunia menyediakan 150 juta peluang pekerjaan - 20 peratus lebih tinggi daripada syarikat multinasional antarabangsa.

Koperasi pertanian misalnya, wujud di hampir setiap negara. Lebih 50 peratus koperasi pertanian berada di Amerika Syarikat, Perancis, Jerman dan Belanda. Koperasi pertanian gergasi wujud di Jepun dan Korea Selatan.

Koperasi kewangan pula mencatat aset tertinggi antara semua sektor. Sebanyak 33 peratus koperasi kewangan terdapat di Perancis dan United Kingdom (UK). Koperasi perbankan yang besar juga bertapak di Eropah dan Jepun.

Koperasi kredit pula banyak dalam senarai di Amerika Syarikat. Bagi koperasi konsumer, yang terkenal kepesatan dan kemajuannya boleh diteladani di UK, Itali, Eropah, Jepun dan Amerika Utara.

Kita mahu lebih banyak koperasi berdaya saing di negara ini dan berkembang pesat seperti di negara-negara Eropah.

Di Malaysia, gerakan koperasi yang bermula pada 1922 menyaksikan perkembangan yang pesat - walaupun sumbangannya kurang satu peratus berbanding negara-negara Eropah sebanyak 10 peratus.

Ketika ini jumlah koperasi berdaftar meningkat kepada 9,600 buah dengan keanggotaan seramai tujuh juta orang. Bilangan dan keanggotaan yang besar ini menunjukkan rakyat menerima koperasi sebagai satu pertubuhan yang dapat membantu meningkatkan taraf hidup mereka.

Atas faktor inilah, tarikh 21 Julai setiap tahun diiktiraf sebagai Hari Koperasi Negara (HKN). Kali pertama HKN disambut pada 2002.

"Peri penting dan besarnya sumbangan gerakan koperasi dalam pembangunan sosio ekonomi masyarakat sememangnya suatu hakikat yang tidak boleh disangkal.

"Hampir kesemua kerajaan di dunia mengiktiraf peranan dan sumbangan koperasi dalam pembangunan negara dan pengiktirafan ini diperkukuhkan lagi apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membuat resolusi untuk mengisytiharkan tahun 2012 sebagai Tahun Koperasi Antarabangsa.

"Koperasi membolehkan anggota-anggotanya bekerja bersama-sama demi manfaat bersama, berteraskan jati diri, nilai dan prinsip tersendiri," kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam kata-kata aluan buku cenderamata sempena HKN 2012 yang akan disambut mulai esok hingga Ahad ini.

Majlis perasmian sambutan HKN 2012 itu yang diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Falsafah dan nilai murni yang didokong oleh gerakan koperasi diyakini mampu menyelesaikan banyak permasalahan ekonomi dan sosial masyarakat.

Sejajar dengan era transformasi kini, kerajaan sedang berusaha untuk mentranformasikan koperasi melalui Dasar Koperasi Negara 2011-2012. Ia melibatkan perubahan yang akan dilakukan ke atas lanskap gerakan koperasi yang selama ini dianggap satu gerakan di luar bandar yang kecil dan bertumpu kepada perniagaan berbentuk perkhidmatan sahaja.

Selaras tema sambutan HKN tahun ini iaitu "Koperasi Membina Kesejahteraan Sejagat", kekuatan sedia ada dalam gerakan koperasi akan dimanfaatkan sepenuhnya dalam pelaksanaan program transformasi kerajaan untuk rakyat khususnya dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Koperasi telah dan akan terus diberi peranan penting dalam membantu rakyat meningkatkan taraf sosio ekonomi mereka serta dalam usaha memerangi kos sara hidup yang semakin meningkat akibat kenaikan mendadak harga barangan di pasaran global.

Penglibatan koperasi dalam pengedaran barangan perlu, pengeluaran rangkaian produk harga jimat COOP 1M serta dalam pengeluaran makanan, amat dihargai dan akan terus diperkukuhkan.

Bertitik-tolak dari inilah maka buat pertama kalinya sambutan HKN tahun ini akan melibatkan perhimpunan yang akan dihadiri lebih 100,000 orang koperator dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Sejumlah 2,750 buah bas belum termasuk kenderaan lain akan ke stadium berkenaan selama tiga hari ini.

Bagi merancakkan lagi sambutan HKN, pelbagai program seperti Mini Book Fair dan Job Fair turut diadakan di samping pelbagai program keceriaan yang lain. Kesemua program itu boleh disertai oleh segenap lapisan masyarakat secara percuma.

Di samping program sedemikian, HKN 2012 juga diisi dengan ekspo dan pameran daripada koperasi seluruh negara. Ia bertujuan untuk memperkenal, mempromosi, mempamer dan menjual produk serta perkhidmatan terkini dan terbaik yang ditawarkan kepada anggota koperasi dan masyarakat umum. Orang ramai juga boleh mendapatkan informasi terkini mengenai gerakan koperasi.

Ketika majlis perasmian juga, beberapa anugerah akan disampaikan oleh Perdana Menteri kepada koperasi yang menunjukkan prestasi cemerlang. Pada masa sama, Indeks 100 Koperasi Terbaik 2012 akan turut diumumkan bagi memberi pengiktirafan kepada koperasi-koperasi yang mendapat perolehan tertinggi.

Pada masa sama, hadirin akan dihiburkan dengan persembahan para artis tanah air, antaranya Jay Jay, Ramly Sarip, Black, Mawi, Ella, Hattan, Angah Raja Lawak, Neelofa, Erra Fazira dan Tomok.

Sehubungan itu, Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) mengalu-alukan penyertaan daripada anggota koperasi serta orang ramai untuk sama-sama memeriahkan sambutan HKN kali ini.

Buat pertama kalinya juga, pameran dan ekspo HKN 2012 akan turut melibatkan penyertaan koperasi-koperasi dari negara-negara ASEAN seperti Brunei, Singapura, Timur Leste, Filipina dan Vietnam.

Kredit kepada Utusan Malaysia

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line