Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

KUNJUNG HORMAT KE PEJABAT YB DATO' HASAN MALEK

Selasa, 28 Februari 2012 ·
Dato' Hasan Malek.
Timb. Menteri di JPM
SATU kunjung hormat telah dilakukan oleh barisan AJK Negeri dan Cawangan PPPKMNS ke pejabat YB Dato' HjHasan Malek di Putrajaya. YB yang merupakan Ahli Parlimen Kuala Pilah merangkap Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah telah menyambut rombongan dengan penuh ceria. Rombongan PPPKMNS diketuai oleh YDP Negeri Sembilan iaitu Ybhg Dato' Hj. Zainal Ishak. Tujuan rombongan tersebut antaranya mencari jalan untuk mempermudahkan pinjaman UK-Dinamik kepada ahli-ahli PPPKMNS khususnya di Negeri Sembilan. Menurut Dato' Hj. Zainol, terdapat rungutan dari segelintir ahli-ahli PPPKMNS cawangan yang menyatakan adanya karenah birokrasi di peringkat MARA terutama MARA Daerah. Garis panduan UK-Dinamik yang dikeluarkan  Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah  kelihatan mudah untuk dipenuhi oleh bakal-bakal peminjam tetapi realitinya terdapat banyak syarat-syarat tambahan yang tiada dalam dokumen garis panduan tersebut yang terpaksa dipenuhi oleh ahli-ahli. Perkara ini dilihat akan menjejaskan sasaran program UK-Dinamik kepada golongan peniaga kecil terutamanya peniaga pasar malam dan peniaga-peniaga yang berniaga secara kecil-kecilan. Antara syarat tambahan yang tiada dalam dokumen asal garis panduan tersebut ialah pemohon-pemohon UK-Dinamik dikehendaki menyertakan sekali lokasi perniaga, bil-bil utiliti atas nama syarikat, premis perniagaan dan lain-lain syarat tambahan.

Apa yang paling mengharukan rombongan kunjung hormat PPPKMNS ialah tindakan segera Dato' Hj. Hasan Malek yang terus menghubungi pengarah MARA Negeri Sembilan dan memaklumkan permasalahan yang ditimbulkan oleh peringkat MARA Daerah. YB Dato; tidak mahu perkara-perkara remeh temeh ini akhirnya akan membataskan hasrat kerajaan untuk membantu khususnya kepada golongan peniaga-peniaga kecil Melayu. Menurut YB Dato' dana RM50juta yang telah diluluskan pada tahun 2011 lalu telah ditambah lagi sebanyak RM50juta pada tahun 2012. Ini menunjukan keprihatinan kerajaan dalam membantu golongan peniaga-peniaga kecil Melayu melalui saluran pertubuhan PPPKMNS. Justeru agensi-agensi terbabit perlu memastikan program ini mendapat sambutan menggalakan daripada peniaga-peniaga Melayu tanpa banyak karenah birokrasi yang dikhuatiri akan memberikan tanggapan negatif kepada kerajaan.

Selaku Timbalan Menteri di Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, sudah tentu YB Dato' juga mahukan berlakunya transformasi terhadap gaya perniagaan golongan kecil peniaga Melayu dan ini antara tujuan kenapa program UK-Dinamik diwujudkan dan mendapat tambahan dana. Beliau tidak mahu akhirnya permasalahan kecil yang ditimbulkan oleh segelintir pegawai-pegawai terbabit akan menjadi virus yang menghalang tujuan kerajaan mewujudkan program UK-Dinamik.

YDP Dato' Hj. Zainol
YDP PPPKMNS Negeri, Dato' Hj. Zainol berkata; dipihak PPPKMNS sendiri, persatuan hanya berharap apa yang telah disyaratkan dalam dokumen Garis Panduan UK-Dinamik seperti yang dirangka oleh kerajaan itu sahaja diikuti. Mengambil contoh permohonan daripada ahli-ahli PPPKMNS Cawangan Tampin, Dato' Hj. Zainol memaklumkan lantaran karenah birokrasi daripada pegawai MARA Daerah, akhirnya kebanyakan ahli-ahli PPPKMNS Cawangan Tampin berasa putus asa untuk memohon pinjaman melalui program UK-Dinamik. Puan Kanas Mohd Minin, AJK PPPKMNS Cawangan Tampin yang juga AJK Negeri berkata; beliau sudah serik untuk menghantar borang permohonan ahli-ahli cawangan PPPKMNS Tampin kerana terlalu banyak syarat-syarat yang perlu mereka penuhi. Apa yang beliau maklum melalui dokumen garis panduan yang dikeluarkan dan melalui pembacaan beliau daripada akhbar-akhbar, program UK-Dinamik ini sebenarnya adalah program yang disediakan oleh kerajaan dengan syarat yang paling mudah dan minimun. Tetapi apa yang berlaku sebenarnya, ia adalah pinjaman yang sama seperti yang dikenakan oleh pihak bank dan hanya menyasarkan kepada golongan peniaga yang benar-benar telah berjaya. Manakala golongan peniaga kecil Melayu masih terpinggirkan.

PPPKMNS berharap pihak-pihak berkaitan terutamanya Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah serta dipihak MARA sendiri memandang serius isu ini demi memastikan program UK-Dinamik berjaya mencapai objektifnya. Memetik komen daripada YDP PPPKM Perak, Datuk Omar Ahmad juga pernah membidas MARA kerana melanggar garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. Pihak MARA didapati telah memberikan juga pinjaman tanpa faedah UK-Dinamik ini kepada peniaga-peniaga selain daripada ahli-ahli PPPKM. Komen beliau boleh dilihat di Utusan Malaysia Online. Rombongan PPPKMNS berangkat pulang lebih kurang jam 2:00 petang dengan iringan YB Dato Hasan Malek. Terima kasih atas sambutan mesra dan layanan baik daripada YB Dato'. PPPKMNS akan menunggu kedatangan YB Dato' pada 3/3/2012 nanti di Jempol sempena pelancaran UK-Dinamik peringkat Daerah dan perasmian Mesyuarat Agung Tahunan PPPKMNS yang juga dijangka akan dilakukan oleh YB Dato'.

My Image
My Image
My Image

My Image
My Image
My Image

0 ulasan:

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line