Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

MAJLIS TINDAKAN EKONOMI BUMIPUTERA (MTEM)

Sabtu, 14 September 2013 ·

Situasi ekonomi Bumiputera hari ini dilihat masih berada pada tahap tidak stabil dan seimbang. Ia dibuktikan dengan beberapa statistik terkini yang menunjukkan Bumiputera mengungguli kumpulan pendapatan isi rumah bawah RM3,000 sebulan.
Berdasarkan laporan PReCISE (Penang Research Centre in Socio-Economy) 2010, masyarakat Melayu mewakili 78.55% daripada 12,684,000 penduduk yang berada dalam kelompok itu. Manakala etnik Cina dan India masing-masing mewakili 14.63% dan 9.18%.
Di bawah Dasar Ekonomi Baru (NEP), kerajaan telah gagal mencapai 30% pegangan ekuiti Bumiputera yang merangkumi 62% daripada jumlah penduduk Malaysia. Ini bermakna pendapatan purata isi rumah Bumiputera adalah 30% lebih rendah berbanding kumpulan etnik lain di Malaysia. Dari segi aktiviti keusahawanan pula, penglibatan Bumiputera dilihat jauh lebih rendah.
Selain pencapaian ekonomi yang kurang memberangsangkan, polisi baru turut diperkenal yang memberikan impak ekonomi yang signifikan kepada Bumiputera. Antaranya, cadangan menghapuskan pegangan kerajaan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Polisi ini dilihat oleh sebahagian, boleh membantut usaha kerajaan dalam pembangunan ekonomi orang Melayu dan Bumiputera.
Kebimbangan dari kumpulan Bumiputera ini telah menyebabkan mereka memberikan tekanan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala yang telah menyenaraikan 33 GLC di dalam senarai cadangan berkenaan. Tindakan itu menyebabkan masyarakat Melayu mendesak penjelasan bagi memastikan kepentingan mereka tidak terjejas.
Jika diimbas kembali matlamat Wawasan 2020 yang dilancarkan pada 28 Februari 1991, objektif asalnya adalah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju, berdikari, progresif dan berdaya saing. Sembilan matlamat telah digariskan yang merangkumi aspek ekonomi, politik, sosial, kerohanian, psikologi dan kebudayaan.
Namun, dalam pusingan terakhir bagi mencapai matlamat tersebut, negara berdepan pelbagai rintangan yang belum dapat diselesaikan. Dari aspek sosial pula, kita perlu meningkatkan kualiti hidup dan mengatasi beberapa masalah lain seperti isu sosial, jenayah dan rasuah.
Dari aspek ekonomi pula, Malaysia perlu meningkatkan kadar pertumbuhan ekonominya kepada 8% setahun. Jika dilihat pada 1991 sehingga 2008, ekonomi Malaysia meningkat pada kadar 6.2% setahun. Dalam usaha menggerakkan transformasi ekonomi negara, Malaysia berdepan rintangan yang besar sehingga memaksa negara ini memperkenal bajet dengan defisit yang kian meningkat dan dengan tahap hutang yang tinggi.
Oleh kerana Bumiputera mewakili jumlah penduduk tertinggi di Malaysia, mereka perlu menyelesaikan isu berkenaan dengan segera. Ini kerana secara logik, merekalah yang bakal memberikan impak yang besar kepada ekonomi seterusnya kestabilan sosial berikutan jumlah mereka yang ramai.
Namun, kelemahan penguasaan Bumiputera dalam sektor keusahawanan dan ekonomi membantutkan segalanya. Tindakan membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) pada 2009 juga dilihat antara langkah yang membantut usaha pencapaian ekonomi dan pembangunan usahawan Bumiputera.
Hari ini, kerajaan telah merangka pelbagai pelan ekonomi untuk membolehkan negara mencapai Wawasan 2020. Agenda 1Malaysia misalnya, menyaksikan satu pelan transformasi negara ke arah negara maju, berpendapatan tinggi, berdaya tahan dan berdaya saing. Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) juga diberi mandat untuk memantau Program Transformasi Kerajaan(GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).
Melalui sasaran ditetapkan GTP dan ETP, Malaysia bakal menjadi sebuah negara maju menjelang 2020. Ini termasuk peningkatan Pendapatan Negara Kasar (PNK) per kapita kepada RM48, 000 dan RM1.7 trilion setahun serta kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 6% setahun. Ia juga bakal menyaksikan penambahan 3.3 juta peluang pekerjaan.
TERAJU (Unit Peneraju Agenda Bumiputera) pula diwujudkan untuk menyediakan pelan jangka panjang bagi memperkukuh penyertaan bumiputera dalam ekonomi. Faktor yang menyebabkan Bumiputera kurang menyertai Entry Point Projects (EPP) juga perlu ditangani oleh unit ini.
Jika dilihat secara kasar, Bumiputera mempunyai pelbagai pelan yang sepatutnya dapat membela nasib mereka. Persoalannya, mengapa sehingga kini kelompok terbesar ini masih lagi gagal menjadi peneraju ekonomi?
Sebenarnya, pelan-pelan yang dirangka telah mengenepikan aspek jurang ekonomi yang semakin melebar antara bumiputera dan etnik lain. Pelan berkenaan dibuat tanpa memberikan pertimbangan sewajarnya terhadap realiti dan status sosial pada hari ini. Malah, melalui GTP dan ETP, Melayu dan Bumiputera lain bakal berdepan kegagalan, sekiranya isu hal ehwal ekonomi kumpulan berpendapatan rendah tidak ditangani dengan segera.
Selain itu, pelaksanaan aspirasi wawasan 1Malaysia juga disalahgunakan. Sebahagian besar anggota NGO Ekonomi Melayu mendakwa mereka dipinggirkan daripada menikmati peluang ditawarkan GTP dan ETP. 1Malaysia telah disalahgunakan oleh sesetengah pihak, semata-mata untuk memenuhi kepentingan mereka. Lebih menyedihkan, permintaan mereka dipenuhi kerajaan dengan mengetepikan peluang kepada orang Melayu.
Pelancaran sebuah Pelan Transformasi Bumiputera atau Dokumen Halatuju Transformasi Ekonomi Bumiputera yang dilancarkan TERAJU pada 26 November 2011, dilihat sebagai satu titik penting dalam mencorakkan halatuju ekonomi Bumiputera di negara ini.
Harapan yang tinggi kepada Dokumen ini di sebalik segala perancangan dan janji-janji yang belum terlaksana sebelum ini, akan menjadikan dokumen ini satu aras tanda penting terhadap gagal atau berjayanya proses transformasi kaum Melayu negara ini dalam pecutan terakhir dalam mencapai Wawasan 2020.
Dokumen Halatuju Transformasi Ekonomi Bumiputera ini juga bakal berada dalam mikroskop semua pihak, malah akan diperbandingkan dengan perancangan dan perlaksanaan Pelan Transformasi Eknonomi (ETP) oleh PEMANDU yang kini dikatakan telah mencapai 60% daripada sasarannya.
Komuniti perniagaan Melayu sudah tentu menantikan satu perancangan dan perlaksanaan yang serius dan berkesan yang dapat menghasilkan EPP Melayu bagi merapatkan jurang ekonomi, jurang pegangan harta dan jurang perbezaan antara golongan kaya dan miskin di kalangan kaum lain. Usaha ini dilihat mampu menjayakan sasaran negara sebagai negara berpendapatan tinggi selain mewujudkan kestabilan dan kelestarian negara.
Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) mengharapkan TERAJU akan dapat membentangkan satu pelan transformasi yang lebih berkredibiliti dan efektif yang mampu menangani kemelut ekonomi masyarakat berpendapatan rendah, khususnya kaum Melayu yang mewakili kelompok terbesar dalam kumpulan ini.
MTEM akan menggerak dan menyelaraskan ahli-ahli MTEM di kalangan NGO-NGO Ekonomi Melayu dalam menjayakan agenda transformasi ekonomi negara bagi mendapat peluang kek ekonomi yang sama. MTEM akan terus bersama-sama TERAJU dan semua agensi terbabit dalam mengadakan fasilitasi kepada penyertaan ahli-ahli MTEM dalam pelbagai inisiatif agenda ekonomi seterusnya membantu penambaikkan polisi ekonomi negara ke arah mencapai matlamat Model Ekonomi Baru dan Wawasan 2020.

0 ulasan:

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line