Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

" MESYUARAT AJK NEGERI BIL 1/2016 PADA 07HB JAN, 2016. Lokasi - pejabat PPPKMNS. Jam 02:30pm"

PM Lancar Superb

Isnin, 27 Januari 2014 ·

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan program Skim Usahawan Permulaan Bumiputera (Superb) yang menyediakan geran sehingga RM500,000 akan membuka permohonan penyertaannya bermula 2 Februari ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan menerusi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) menyokong idea perniagaan yang kreatif serta inovatif daripada usahawan muda bumiputera dan menyediakan dana sebanyak RM100 juta untuk tempoh tiga tahun ini menerusi program Superb.

"Selain membantu syarikat-syarikat maju dan kukuh untuk berkembang, kerajaan juga menyedari bahawa ramai anak-anak muda yang mempunyai idea kreatif dan inovatif tetapi menghadapi cabaran untuk membangunkan idea tersebut dalam bentuk perniagaan," katanya dalam satu kenyataan selepas Mesyuarat Majlis Ekonomi Bumiputera kali ketiga di Putrajaya di sini hari ini.

Menurut Perdana Menteri, usahawan-usahawan muda bumiputera yang layak untuk program Superb akan dipilih oleh Jawatankuasa Pemilihan yang dianggotai sekumpulan panel usahawan yang berjaya dalam perniagaan masing-masing.

Kata Najib, penubuhan Superb yang diumumkan pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera pada 14 September tahun lalu di Universiti Teknologi Mara, Shah Alam itu dibuka kepada mana-mana usahawan muda Bumiputera atau syarikat-syarikat Bumiputera yang beroperasi kurang tiga tahun.

Tambahnya, program Superb yang akan berjalan selama tiga tahun itu menyasarkan sebanyak 300 usahawan muda Bumiputera dapat dibantu dengan sasaran untuk tahun ini adalah 60 usahawan atau syarikat.

"Maklumat lanjut mengenainya akan dibuat melalui ikan di akhbar-akhbar harian pada 2 Februari ini. Kita berharap inisiatif-inisiatif ini akan memberi manfaat kepada pelbagai kelompok usahawan Bumiputera sama ada yang telah berkembang atau baharu," katanya.

Dalam pada itu Najib memberitahu, kerajaan sentiasa memberi perhatian kepada pembangunan usahawan bumiputera dan telah meluluskan Dana Mudah Cara Bumiputera sebanyak RM1.26 bilion yang melibatkan 116 syarikat sejak Ogos 2011 hingga bulan Januari ini.

Tambah beliau, jumlah Dana Mudah Cara yang diluluskan melalui Teraju adalah RM569.3 juta manakala melalui Unit Kerjasama Awam-Swasta (UKAS) adalah sebanyak RM793.3 juta.

"Kerajaan telah memperkenalkan Dana Mudah Cara iaitu geran sehingga 15 peratus daripada keseluruhan kos projek yang bernilai sekurang-kurangnya RM5 juta dan mempunyai komponen infrastruktur, jentera dan peralatan," katanya.

Katanya, kerajaan sedar bahawa sokongan perlu diberikan kepada usahawan Bumiputera untuk meningkatkan pelaburan melalui pembiayaan inisiatif swasta dan sekali gus membina kapasiti golongan itu untuk bersaing di pasaran terbuka.

Antara sektor terlibat bagi pengagihan Dana Mudah Cara adalah sektor minyak, gas dan tenaga dengan dana sebanyak RM122.4 juta untuk 22 projek, sektor pembangunan hartanah dan pembinaan (RM116.8 juta untuk 20 projek) serta sektor pemborong dan peruncitan (RM103 juta untuk 13 projek).

Sementara itu Najib memberitahu, pembiayaan bernilai RM453.3 juta dengan melibatkan 126 permohonan telah diluluskan di bawah Program Syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi (Dana Teras) sejak Ogos 2012 sehingga Januari ini.

"Sehingga kini terdapat 520 buah syarikat berada di bawah program ini dan sebagai sokongan untuk meningkat daya saing syarikat, kerajaan telah mewujudkan Dana Teras untuk membiayai modal kerja dan pemerolehan aset.

"Jumlah keseluruhan Dana Teras yang disediakan adalah RM1.64 bilion dan disalurkan melalui tiga buah institusi kewangan iaitu SME Bank, RHB Islamic dan Malaysian Industrial Development Finance (MIDF)," katanya.

0 ulasan:

PEMBERITAHUAN

    KOPERASI USAHAWAN MELAYU NEGERI SEMBILAN BERHAD(KUMNSB)ingin melantik Pengedar Tunggal di setiap Negeri bagi mengedarkan produk pertamanya : Collagen Drink Orange Flavour dan Strawberry Fiber Drink. Maklumat lanjut sila hubungi pejabat persatuan atau Pn. Intan 012-686 1069/06-763 1095.

BINA JENAMA ANDA BERSAMA KAMI

    AHLI PERSATUAN PPPKM-NS BOLEH MENGIKLANKAN PERNIAGAAN MEREKA SECARA PERCUMA DI LAMAN BLOG PERSATUAN. HUBUNGI ADMIN BLOG SDR TAJOL ARIFFIN ATAU TN HJ. ZUBIR

VISI DAN MISI

VISI : Melahirkan kalangan penjaja dan peniaga kecil Melayu menjadi seorang Tokoh Korporat yang berjaya.

MISI : Mencari seramai mungkin penjaja dan peniaga kecil Melayu untuk dididik dan dibantu dalam pelbagai aspek sama ada bantuan modal, khidmat nasihat dan peluang perniagaan.


PPPKMNS

SEPATAH KATA DARI YDP

Photobucket
YDP Negeri YBhg Dato' Dr. Hj. Zainol Hj. Ishak
Assalamualaikum W.B.T....

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya PPPKMNS bersama 9 cawangannya masih menjadi sebuah NGO yang membawa wadah perjuangan peniaga-peniaga kecil Melayu khususnya di Negeri Sembilan. InsyaAllah, peniaga-peniaga kecil Melayu yang dipayungi oleh sebuah pertubuhan mencerminkan perpaduan antara orang-orang Melayu dalam perniagaan. PPPKMNS bukan saja menjalin kerjasama antara sesama peniaga tetapi juga mewujudkan sikap tolong menolong antara sesama meraka.

Saya amat berharap YDP-YDP cawangan dapat memainkan peranan dalam setiap cawangan mereka. Barisan pengurusan tertinggi hendaklah jangan takut untuk berkongsi pandangan dengan ahli-ahli bawahan. Anggap setiap komen dan teguran sebagai salah satu cara memperbaiki pentadbiran persatuan. Saya mewakili pentadbiran peringkat Negeri juga sentiasa bersedia mendengar segala komen dan pandangan daripada seluruh ahli-ahli cawangan. Marilah kita bergerak sebagai satu pasukan yang mantap dan tunjukan kepada orang ramai bahawa PPPKMNS adalah sebuah persatuan yang mempunyai budaya kerja berpasukan.

Meskipun ada beberapa masalah yang dihadapi oleh persatuan di peringkat cawangan, namun kebanyakannya telah dapat diatasi secara demokrasi. Saya telah ingatkan, akar umbi pentadbir atau ahli-ahli lama dalam PPPKMNS cawangan bukanlah mendominasi seluruh pentadbiran sehinggakan ahli-ahli baru kelihatan tiada peluang menduduki kerusi atasan cawangan. Prinsip yang saya amalkan selaku YDP Negeri adalah mudah, kita sentiasa menerima ahli-ahli yang boleh membuat kerja dan mempunyai komitmen tinggi dalam persatuan tanpa mengira mereka ahli lama atau baru. Jadi pada ahli-ahli baru janganlah berasa rendah diri dan kepada ahli-ahli lama pula, khidmat dan nasihat anda sentiasa kami alu-alukan walau di posisi mana anda duduk.

Marilah kita bersama-sama berdoa moga persatuan PPPKMNS ini mendapat berkahNya dan dimurahkan rezeki dalam perniagaan. Kita berjuang bukan sekadar atas nama Persatuan Peniaga kecil Melayu tapi jauh di sudut sanubari, kita adalah peniaga Melayu yang membawa mesej peniaga Islam yang berjaya juga. Sama-samalah kita angkat martabat peniaga Melayu dan peniaga Islam sekaligus. Terima kasih. Assalamualaikum...

Post Terbaru Blog Sahabat

IKLAN PERNIAGAAN


Untuk Banner Iklan - Hubungi: Hj Zubir; 017-6728 319, En. Tajol Ariffin Hasan; 01111-9898 74 atau Whatsapp (no yg sama) atau email: zubir.dahari001@gmail.com, feno_mena@hotmail.com
Photobucket

Afaal Resources - Perkhidmatan : Membekal Buku-buku akademik ke Perpustakaan, Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base, Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

GREEN WIDE GLOBAL

Menyediakan perkhidmatan cucian kenderaan. Sila kunjungi No. 133, Jln Acassia 9, Sikamat Acassia Country Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 019-737 2090 (Nur Nabila).
Tel : 014-704 6702 (Norazlie).

Photobucket

"Kenikmatan menjalani kehidupan yang sihat dan produktif lebih bermakna apabila dikongsi bersama"

Ejen Zon Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 012-322 3523/019-638 1322(Wardah).

Photobucket

Menyediakan Perkhidmatan Teksi Sewa di sekitar Bandar Seremban. Hubungi :En. Mohd Yusof Wahab - 014-338 2082

Photobucket

Menerima Tempahan Untuk Membekal Jely Kelapa (Kedai-kedai, stesen minyak, majlis perkahwinan, hari lahir dan sebagainya). Hubungi :HJH RAYA BT MOHD NOOR Tel: 06-6774079
AL FALAH MARZUQ MARKETING - Perkhidmatan : Katering, membekal barang mentah, sejuk, beku, kering dan basah. Menjual mankanan/minuman Islam. Hubungi : Sdr Erie Yahya - 012-2404196, Sdr Aboy - 012 3410310.

Photobucket

Yongtaufu..Kami menjual yongtaufu di pasar-pasar malam terpilih! Sedia Menerima Tempahan Untuk pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari lahir, majlis berbuka puasa, dan sebagainya. Hubungi :Syam jerung - maxis-0173500970,
celcom-0132306031 atau
digi-0102065672


ANAS INDAH ENTERPRISE

Kedai No.4, Pusat Komersial Jln PKG 1, Pekan Gemencheh,
73200 Gemencheh,
Negeri Sembilan

Perkhidmatan : Stokis barangan - Produk kesihatan
- Produk Kecantikan
- Pakaian Dan Aksesori Wanita

Anas - 014-726 2281

Photobucket

Perkhidmatan : Membekal Peralatan Pejabat, bengkel, Membersih kawasan, Perkhidmatan Penyediaan Data Base dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Sila klik ikon untuk maklumat lanjut.

Photobucket

ESSJAY MARKETING. Perkhidmatan : Membekal bahan bacaan, alat tulis, Peralatan Pejabat, Bengkel, Cenderahati dan Perkhidmatan Pembersihan Kawasan. Hubungi Pengurus Pemasaran En. Tajol Ariffin Hasan - 011111-9898 74

Photobucket

TERATAI SYIRRA ENTERPRISE. Kontraktor Perkhidmatan & Pembekalan, Perkhidmatan Photostat, Laminating, Binding, Rubber Stamp, Name Card. Tawaran Photostat serendah 4 sen sahaja. Kunjungi kedai kami di No.51B Jln Cempaka, Bandar Baru Ampangan, 70400 Ampangan Seremban. Maklumat lanjut hubungi Syed Ali (Pengurus) - 017-651 4441. Email: teratai_sy@yahoo.com.my

Akhbar On-line